روش های خشک کردن قارچ
قارچ ها در طبیعت به شدت فاسد شدنی هستند و بیشتر از چند روز پس از برداشت در شرایط کنترل شده قابل نگه داری نیستند. یکی از رایج ترین روش های نگهداری و فرآوری قارچ ها پس از برداشت، گرفتن آب اضافی آنها و خشک و پودر کردن آن ها می باشد.
قارچ خشک شده نیز مانند سایر میوه های خشک، دوام و ماندگاری بالاتری داشته و اگر فرآیند خشک کردن آن به روش درست و صحیح انجام شود، تمامی خواص و ویتامین های قارچ تازه و سالم را دارا می باشد. قارچ خشک شده دارای مواد مغذی و ویتامین های زیادی است که می توانید در تهیه و پخت انواع غذا ها از جمله سوپ های فوری، اسنک ها، پیتزا ها و خوراک گوشت و برنج، از آن استفاده کنید.
در میان گونه های مختلف قارچ، قارچ های دکمه ای بیشتر از سایرین در جهان کشت و مصرف می شوند. قارچ دکمه ای ۴۰% از کل تولیدات جهان را به خود اختصاص داده است. روش های مختلفی برای خشک کردن قارچ دکمه ای وجود دارد، اما از آنجایی که قارچ ها به دما بسیار حساس هستند، انتخاب روش صحیح خشک کردن می تواند باعث افزایش کیفیت محصول نهایی شما شود. در ادامه مقاله برخی از روش های خشک کردن قارچ دکمه ای را برای شما توضیح می دهیم، پس تا پایان با ما همراه باشید تا بتوانید بهترین روش را برای خشک کردن قارچ های خود انتخاب کنید.
قبل از خشک کردن قارچ باید مراحلی را طی کنید، این کار ها و مراحل برای همه روش های خشک کردن مشترک می باشند:
1. تهیه قارچ تازه
در مرحله اول خشک کردن قارچ، باید قارچ های دکمه ای سالم و تازه را تهیه نمایید، تا بعد از خشک شدن، طعم و مزه بهتری داشته باشند. قارچ های خراب و مانده از قبل، در هنگام خشک شدن طعم خوبی نداشته و ارزش غذایی مطلوبی نخواهند داشت.
2. تمیز کردن قارچ ها
معمولا روی قارچ ها کثیفی، حشرات و زباله زیادی وجود دارد که باید تمیز شوند. می توانید با یک حوله کاغذی آن ها را کاملا از زباله ها و چیز هایی که ممکن است به آنها چسبیده باشد پاک نمایید. اگر آنها را بشویید، به زمان زیادتری برای خشک شدن نیاز خواهید داشت، اما در صورت تمایل می توانید به طور کامل قارچ ها را بشویید تا هر گونه آلودگی روی سطح قارچ ها پاک شود و یا اینکه آن ها را با استفاده از یک آبکش زیر آب جاری بشویید. برخی از گونه های قارچ ها راحت تر از بقیه تمیز می شوند، اما برای اکثر آنها، شستشو با آب جاری بهترین گزینه است. زمانی که قارچ ها تمیز شدند، آنها را با یک دستمال کاغذی و یا پارچه تمیز کاملا خشک کنید.
3. اسلایس کردن قارچ ها
با استفاده از یک چاقوی تیز قسمت های آسیب دیده یا تیره شده قارچ را جدا کنید. ساقه های قارچ را دور نریزید، زیرا خوراکی هستند و قابل استفاده می باشند.
بسته به نوع قارچ می توانید آنها را به صورت کامل یا ورقه ای خشک کنید، اما بهتر است قارچ های بزرگ تر را برش دهید. قارچ ها را به ضخامت ۰.۵ تا ۱ سانتی متر برش دهید. اگر قصد دارید پودر قارچ درست کنید، می توانید آنها را به قطعات کوچک تر خرد کنید تا پس از خشک شدن، راحت تر پودر شوند. برای اسلایس قارچ می توانید از اسلایسر دستی کشویی براکس که مخصوص اسلایس قارچ و میوه های نرم است، استفاده کنید. برای استعلام قیمت و نحوه خرید اسلایسر کشویی براکس با همکاران ما در تجهیز صنعت تهران تماس بگیرید.
برای این که قارچ ها تغییر رنگ ندهند، می توانید قارچ های ورقه شده را با برس آغشته به آب لیمو ترش تازه بمالید. هر چه برش ها ضخیم تر باشند، مدت بیشتری طول می کشد تا قارچ ها خشک شوند، بنابراین اگر می خواهید در مصرف برق صرفه جویی کنید، ایجاد برش های کوچکتر بهترین راه است.
4.خشک کردن قارچ
حال برای خشک کردن قارچ های اسلایس شده می توانید از یکی از روش های زیر استفاده نمایید:
الف. خشک کردن در هوای آزاد
اگر مایل به خشک کردن قارچ به صورت طبیعی و در هوای آزاد هستید، می توانید به صورت زیر عمل کنید:
- بهتر است ابتدا شرایط آب و هوا را بررسی کنید. اگر رطوبت زیادی در هوا وجود داشته باشد، خشک کردن قارچ ها زمان زیادی طول می کشد.
- مکان مناسبی را برای خشک کردن قارچ پیدا کنید. بهتر است جایی باشد که هوا به خوبی در آن در گردش باشد و پرندگان، حیوانات و گرد و غبار مانع کار شما نشوند.
- قارچ های ورقه ورقه شده را با فاصله از یکدیگر روی یک پارچه تمیز و یا داخل یک سینی قرار دهید.
- حالا سینی را در یک نقطه که سایه آفتاب می باشد، قرار دهید تا کاملا خشک شوند. اگر قارچ ها را در آفتاب مستقیم قرار دهید در همان روز های اول قارچ ها از بین رفتن می روند.
- می توانید با استفاده از پارچه های کتان یا توری ها روی سینی ها را بپوشانید تا از آلوده شدن قارچ ها جلوگیری نمایید.
- در طی این مدت مرتب قارچ ها را زیر و رو و بررسی کنید تا روند خشک شدن سریع تر انجام شود.
- پس از حدود یک الی دو هفته قارچ ها کاملا خشک می شوند و می توانید قارچ های خشک شده را مصرف نمایید.
- زمانی که قارچ های کاملا خشک شدند، آنها را درون ظروف شیشه ای ریخته و در یک جای خشک و خنک نگهداری کنید و در موقع نیاز برای لعاب دادن و خوشمزه تر کردن انوع سوپ ها و خوراک ها استفاده کنید. ظرف شیشه ای از این جهت دارای اهمیت است که شما می توانید محصولات خشک شده داخل آن را مشاهده نمایید تا در صورتی که هر کدام از آن ها کپک زدند، سریعا آن ها را خارج کنید.
همچنین می توانید تکه های قارچ ها را با استفاده از سوزن ضد عفونی و تمیز شده، شیبه درست کردن یک گردنبند از یک نخ رد کرده و به هم به وصل کنید. سپس قارچ ها را در یک جای خشک مکانی که آفتاب گیر است، آویزان کنید تا خشک شوند.
معایب خشک کردن قارچ در هوای آزاد
خشک کردن قارچ ها در هوای آزاد یکی از روش های سنتی است که برای خشک کردن قارچ ها استفاده می شود. از مهمترین معایب استفاده از این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- طولانی بودن مدت زمان خشک شدن
- به علت دمای سطحی زیاد و هوای گرم باعث مشکلاتی از قبیل تیره شدن رنگ، از دست رفتن مزه و طعم و کاهش توانایی از دست دادن آب می شود.
- اگر در شرایط آب و هوایی مرطوب زندگی می کنید، ممکن است قارچ ها به جای خشک شدن پوسیده شوند.
ب. خشک کردن استفاده از پنکه
خشک کردن قارچ با پنکه روش خوبی برای بعضی از گونه های قارچی که گرمای زیادی را نمی توانند تحمل کنند، می باشد. البته تصور اینکه قارچ ها در برابر پنکه به سرعت باید خشک و شکننده شوند اشتباه می باشد، بلکه زمان خشک شدن با این روش نسبت به زمانی که برای خشک کردن آنها در هوای آزاد لازم است، هیچ تفاوتی ندارد. اما با وجود پنکه می توان مطمئن بود که قارچ ها کاملا آبگیری شده و خشک می شوند. برای استفاده از این روش مراحل زیر را انجام دهید:
- قارچ ها را در ابتدا تمیز و خشک کرده و آنها را برش های نازکی دهید.
- روی آنها را با استفاده از یک حوله کاغذی مرطوب پاک کنید تا رطوبت آن ها گرفته شده و خواص، طعم و ظاهر آنها بعد از خشک شدن حفظ شود.
- قارچ های اسلایس شده را روی یک پارچه تمیز با فاصله مناسب از یکدیگر قرار دهید.
- پنکه را روی بالاترین درجه تنظیم کرده، سپس آن را در نزدیکی قارچ ها قرار دهید.
- معمولا بعد از یک یا دو روز قارچ ها خشک می شوند. اگر متوجه شدید که قارچ ها کاملاً خشک نشدند، می توانید از مقداری برنج خشک، نمک اپسوم یا هر ماده خشک کننده آماده دیگری برای اتمام کار استفاده کنید.
ج: خشک کردن با استفاده از فر
- سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و قارچ های اسلایس شده را روی آن با فاصله از یکدیگر قرار دهید.
- فر را از یک ساعت قبل روی کمترین دما، یعنی با 150 درجه فارنهایت یا 60 درجه سانتی گراد گرم کنید.
- درب فر را کمی باز نگه دارید تا جریان هوا افزایش یابد و دمای داخل آن کاهش پیدا کند.
- پس از رسیدن فر به دمای مشخص شده، سینی را داخل فر قرار دهید و اجازه دهید که قارچ ها به مدت یک ساعت در آن بمانند.
- قارچ ها را پس از یک ساعت از فر خارج نمایید و زیر و رو کنید. مجددا قارچ ها را به مدت یک ساعت دیگر در داخل فر قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
- بررسی قارچ ها را تا زمانی که کاملا خشک شوند و حالت شکننده داشته باشند، ادامه دهید. بهتر است قرار دادن قارچ ها را در فر را آنقدر تکرار کنید تا حداکثر میزان آب آن تمام شود. کار خشک شدن قارچ ها در فر، بسته به ضخامت قارچ می تواند تا 4 ساعت طول بکشد.
- پس از خنک شدن کامل آن ها، قارچ ها را در شیشه های خشک نگهداری کنید. بهتر است ابتدا آن ها در یک مکان تاریک و خنک قرار دهید تا زمانی که آن ها آماده مصرف برای استفاده در سوپ، ماکارونی و غذا های دیگر شوند.
د: خشک کردن با استفاده از دستگاه خشک کن
بهترین، مناسب ترین و مطمئن ترین روش برای تولید قارچ خشک این است که از یک دستگاه خشک کن مواد غذایی استفاده کنید. مراحل و روش خشک کردن قارچ شبیه به خشک کردن میوه ها و سبزیجات دیگر در دستگاه های خشک کن قارچ می باشد. مراحل زیر را برای خشک کردن قارچ در دستگاه میوه خشک کن انجام دهید:
- ابتدا دمای دستگاه خشک کن میوه را روی 57 درجه سانتی گراد تنظیم کنید.
- در این مرحله قارچ های شسته شده و اسلایس شده را با یک پارچه تمیز خشک کنید. بهتر است که قارچ ها را تکه تکه کنید یا به صورت ورقهای برش دهید تا به خوبی خشک شوند. در غیر این صورت، قارچ ها به ضخامت زیاد به زمان زیادی برای خشک شدن نیاز خواهند داشت و کیفیت خشک شدن آنها نیز پایین می آید.
- قارچ ها را روی سینی های دستگاه خشک کن قارچ در فاصله نزدیک به هم طوری بچینید که با لبه ها تماس پیدا نکنند.
- خشک کردن کامل قارچ ها با دستگاه میوه خشک کن به مدت ۶ تا ۱۰ ساعت طول می کشد، اما برش های ضخیم تر زمان بیشتری نیاز دارند. به هر حال تحت هیچ شرایطی دما را افزایش ندهید چون طعم قارچ خشک شده عوض می شود.
- پس از اتمام کار زمان کافی برای خنک شدن قارچ ها در نظر بگیرید. برای جمع کردن آنها عجله نداشته باشید. صبر کنید تا دمای آنها به دمای اتاق برسد.
- آنها را در بسته های کاغذی، شیشهای یا نایلونی نگهداری کنید. قارچ های خشک شده را باید در جای خشک، خنک و دور از گرما و نور مستقیم خورشید نگهداری نمود. با نگهداری ظرف ها در مکان خنک و تاریک، اطمینان داشته باشید که قارچ ها حداقل برای یک سال سالم باقی خواهند ماند، در حالی که هوای گرم خیلی زود آن ها خراب خواهند شد.
با رعایت کردن تمام این موارد، قارچ های خشک خوبی را خواهید داشت و می توانید در انواع غذا ها مانند سوپ و یا لازانیا از آن ها استفاده کنید.
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و انتخاب بهتر دستگاه خشک کن میوه و قارچ خود با کارشناسان ما در تجهیز صنعت تهران تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت اطلاعات بیش تر راجع به نحوه سفارش و استعلام قیمت انواع دستگاه های میوه خشک کن مورد نیاز برای کسب و کار خود با کارشناسان مجرب تجهیز صنعت تهران تماس حاصل فرمایید و از مشاوره رایگان در این زمینه بهره مند شوید.
برای تهیه انواع دستگاه میوه خشک کن، اسلایسر، دستگاه پوست گیر میوه، دستگاه وکیوم ، دوخت حرارتی و … که تجهیزات مربوط به تولید میوه خشک هستند، می توانید به صورت غیر حضوری به سایت فروشگاهی تجهیز صنعت تهران به آدرس اینترنتی زیر مراجعه و نسبت به سفارش و خرید و ارسال آن، اقدام نمایید:
tajhizsanati.com
و یا به صورت حضوری همه روزه عصرها به آدرس زیر مراجعه نمایید:
تهران، بزرگراه امام علی (یا از مسیر دیگر: صیاد شیرازی)، میدان سبلان، خیابان حیدری (لشکری سابق)، انتهای خیابان رضایی، روبروی مسجد ائمه اطهار، نبش کوچه خواص، پلاک36
و برای هماهنگی بیشتر و پاسخ سوال های خود با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
09194855983 – 02186125233 -09194855963- 09926291231
و. پوریانی – مدیریت بلاگ سایت تجهیز صنعت تهران
مطالب زیر را حتما بخوانید:
قوانین ارسال دیدگاه در سایت
- چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
- چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
- چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
- چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
- چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.
نظرات کاربران